Belöningsmat

Jag hör ofta människor säga: ”om man äter bra och tränar flitigt i veckorna, kan man fuska på helgen”. Det är ett förhållningssätt jag inte riktigt delar. Vänd istället på det hela: ”om man äter bra och tränar flitigt i veckorna, kan man belöna sig på helgerna”. Vinsten med denna tankegång är att man kan njuta fullt ut av det man nu belönar sig med.

Ofta talar vi om dålig mat, men vad är det? Egentligen finns ingen dålig mat så länge man håller sig till rena råvaror, dvs inga halvfabrikat eller processad mat såsom charkuterier, färdiglagad mat samt bakverk. Färska råvaror blir vid tillagning bra mat, resten är en fråga om dosering. ”Livet är en doseringsfråga”, det vill säga balans. Att äta mer av bra mat under helgen skulle till och med kunna vara bra, man ”boostar” ämnesomsättningen.

Ett trevligt sätt att belöna sig är att äta en bra köttbit, t ex ryggbiff. Rött kött ska man dock vara lite försiktig med då hög konsumtion av rött kött kan leda till inflammatoriska tillstånd i kroppen, i synnerhet i tarmsystemet. Själv äter jag rött kött vid max två måltider per vecka (ca 400-500 gram). Äter man kött gäller det att välja ett sådant från ett ekologisk uppfött djur, vilket innebär att djuren till största delen har utfodrats på gräs, dvs betat i hagen eller ätit hö.

I kött finner vi bland annat essentiella fettsyror (omega 3 och 6). Förhållandet mellan omega 3 och 6 skall vara 2 till 1, det vill säga dubbelt så mycket omega 3 som 6. Vår kost består till stora delar av ett omvänt förhållande och det finns risk att vi får i oss för mycket omega 6, vilket kan leda till inflammatoriska tillstånd i kroppen. Ekologiskt kött har korrekt balans mellan omega 3 och 6. Djur som utfodrats med kraftfoder får ofta ett omvänt förhållande mellan omega 3 och 6.

I kött finner vi aminosyror (protein) av hög kvalitet, läs essentiella aminorsyror, det är även rikt på kreatin som ingår ett av muskelns energisystem. Vidare finner man många nyttiga mineraler och vitaminer. Det är alltså ett högoktanigt livsmedel.

I vårt nordliga land har vi en förkärlek till att grilla maten. Det ger naturligtvis en härlig stämning att samlas runt grillen i goda vänners sällskap, men att grilla en bra köttbit är komplicerat. Ofta har man för hög värme, vilket resulterar i att köttet blir bränt på ytan och rått i mitten. Dessutom bildas det en del farliga ämnen när man grillar, t ex PHA (polycykliska aromatiska kolväten) som misstänkes leda till cancer.

Gästar man en bra krog får man oftast en köttbit som har en perfekt yta och genomgående rosa/röd färg. För att uppnå detta resultat hemma föreslår jag följande recept:

Ryggbiff med fettkappa 400-500 gram i bit 

Tillagning för två personer:

Salta köttet rikligt runt om.

Lägg biten i kylen och låt den ligga där i ett par timmar. Köttet skall ligga fritt, dvs ej täckas över.

Köttet kommer till en början att vätska sig, men vätskan absorberas efter ett tag och saltet tränger in i köttet som blir lätt rimmat.

Efter vilan i kylen, lägg köttbiten i rumsvärme. När köttet antagit rumstemperatur är det dags för ugnen.

Värm ugnen till 75 grader.

Lägg köttet på en ugnsplåt. Om så önskar lägg köttet på bakplåtspapper.

Stoppa in en stektermometer (ett måste i ett kök)till mitten av köttet.

Ställ in köttet i ugnen och låt det nå en temperatur på 52 grader för ”rare” och 60 för rosa.

När önskvärd temeratur uppnåts, ta ut köttet.

Låt det vila i rumstemperatur i 5-7 minuter.

Bryn ytan i smör i en minut på var sida.

Låt vila några minuter till.

Rostad potatis: 

Använd förkokad potatis som legat i kylen.

Skär potatisen i klyftor och ringla över olivolja.

Krydda med salt, peppar samt timjan.

Sätt på 250 grader.

Lägg klyftpotatisen på ungsplåt med bakpapper i botten.

Bevaka potatisen noga tills den fått gyllenbrun färg.

Ta ut plåten när potatisen har en fin färg.

Skär upp köttet i rejäla skivor och servera med den rostade klyftpotatisen. För den som önskar passar ett par matskedar bearnaisesås och en grönsallad bra till denna köttbit. Toppa det hela med ett glas rödvin från Bordeaux. Det går också bra med ett alkoholfritt alternativ såsom Pucko eller Päronsoda 😀.

Räkna nu inte kalorier. Njut av din belöningsdag!👍

Tjipp på er!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: