GI – Glykemiskt index

När man äter mat sker det en hel del processer i kroppen, speciellt i blodet. Äter man kolhydrater (pasta, potatis, ris etc) höjs sockernivåerna i blodet. Kroppen svarar genom att parera med ett hormon som heter insulin. Insulinet sänker sockernivåerna i blodet, så långt allt väl. Men problemet med insulinet är att höga insulinnivåer ger stor inlagring av fett från den energin som maten ger.

Diabetiker har bl a problem med produktionen av insulin eller okänsliga insulinreceptorer, vilket gör att det måste tillföras insulin oralt eller via sprutor för att parera blodsockernivåerna. Det är önskvärt för såväl diabetiker som friska att äta mat som inte skickar upp blodsockernivåerna i taket.

I samband med forskning under 1980-talet rörande diabetes kom forskarna fram till att kolhydrater från olika kolhydratkällor går olika fort ut i blodet. Man indexerade detta och det kom att benämnas till Glykemiskt Index (GI). GI är alltså inte en diet, som vissa vill påvisa, utan en metod att mäta olika kolhydrarkällors påverkan på hur fort blodsockret höjs och därmed hur högt insulinpåslaget blir.

Vid ett högre GI går kolhydraterna snabbare ut i blodet. Man brukar använda vitt roströd som referens, det har GI 100, snabbt alltså.

Men man har också kommit fram till att hur man tillagar livsmedlet påverkar GI. Vi tar potatis som exempel. Denna debatterade knöl. Är den bra eller dålig? Kokt potatis har ett GI på 69, relativt högt alltså. Om man tar en bakpotatis och tillagar den i micron så hamnar GI på 82, ännu snabbare. Görs potatismos av knölen, drar den iväg upp mot 100. Om man däremot tar den kokta potatisen och stoppar in den i kylskåpet över natten, då oxideras kolhydraterna och det bildas bland annat resistent stärkelse. Potatisens GI i den formen är 22 och förblir så även då den värms upp igen. Att det bildas resistent stärkelse är en mycket bra biprodukt i processen. Magen och tunntarmen kan inte bryta ner resistent stärkelse och den kommer därför ner i tjocktarmen och blir näring åt de bra bakteriestammarna så att de kan frodas. Potatis innehåller dessutom en hel del vitaminer, mineraler samt bra fibrer.

En annan produkt som har lågt GI är kikärter (15).

Hummus:

Tar man en burk kokta kikärter (400 gram) och slänger ner i en matberedare, tillsätter en vitlöksklyfta, 3 matskedar olivolja, en matsked Citronsaft samt kryddar med en tesked spiskummin, salt och peppar plus lite chili, mixar allt det goda till en jämn smet så har man gjort sig en arabisk röra som heter Hummus.

GI är nu nere på 12.

Hur är det möjligt?

Jo, om man blandar kolhydraterna med olja och syra så sänker man GI ytterligare.

Innehåll per portion (100 gram):

Kolhydrater: 20

Protein: 5

Fett: 9

Kalorier: 177

Tjip på er!

IMG_3659

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: